• Nieuws
  • Arbeidsrecht
100 Versace Quality Jeans Bags Dark Top Red Women E3VSBPL2 Clutch
0
1539

22 december 2009

Bij extreme weersomstandigheden kan het werk stil komen te liggen. Bijvoorbeeld bij strenge vorst, hoog water of harde wind. Bij direct verband met de extreme weersomstandigheden krijgen werknemers mogelijk een WW-uitkering wegens onwerkbaar weer.

Werkgevers moeten de eerste dag aan UWV melden dat de werkzaamheden stilliggen door onwerkbaar weer en kunnen daarna een aanvraag doen tot WW wegens extreem weer. De twee benodigde formulieren zijn te downloaden op de website van UWV »

Wanneer moet het onwerkbare weer worden gemeld?
Is er onwerkbaar weer? Dan meldt u dat op de eerste werkdag waarop uw werknemers niet kunnen werken. Dit geldt ook als u de eerste dagen het loon van uw werknemers nog moet doorbetalen. U hoeft pas weer een melding te doen als uw werknemers tussen de periodes van verzuim ten minste een volledige week hebben gewerkt.
Melding onwerkbaar weer (DOC, 194 Kb).

Wanneer WW wegens onwerkbaar weer?
Een werkgever moet er alles aan gedaan hebben om te voorkomen dat het werk gestopt moet worden. Verder gelden de volgende voorwaarden:

  • de werknemer kan alleen door onwerkbaar weer niet werken. Er zijn dus geen andere redenen waarom hij niet kan werken;
  • de werknemer kan per week minimaal 5 uur niet werken. Werkt hij normaal minder dan 10 uur per week? Dan moet hij per week minimaal de helft van zijn uren niet kunnen werken;
  • Het onwerkbare weer valt niet meer onder het normale bedrijfsrisico;
  • Er geldt geen verplichting meer om loon door te betalen tijdens de periode van onwerkbaar weer.

Hoe lang moet het loon worden doorbetaald?
In sommige sectoren kan er gemiddeld enkele dagen per jaar niet worden gewerkt door onwerkbaar weer. De financiële gevolgen van onwerkbaar weer horen gedeeltelijk bij uw normale bedrijfsrisico. Bedrijven moeten het loon daarom meestal eerst zelf doorbetalen. Duurt het onwerkbare weer langer dan onder het normale bedrijfsrisico valt, dan kunnen werknemers een uitkering krijgen. Raadpleeg uw cao om vast te stellen hoe lang u het loon moet door betalen tijdens onwerkbaar weer.

Wanneer géén WW wegens onwerkbaar weer?Clutch Dark Top Red 100 Quality Bags Versace Jeans E3VSBPL2 Women
In periodes met onwerkbaar weer tellen de volgende dagen niet mee:
• feestdagen;
• bijzonder verlof;
• rustdagen;
• atv-uren en roostervrije dagen;
• vakantiedagen, verlofdagen en verplichte snipperdagen;
• al vastgestelde ‘extra verlofdagen’ voor oudere werknemers;
• dagen waarop uw werknemer in detentie is.

Besluit 1 juli 2008
Met deze mededeling van het UWV vervalt klaarblijkelijk het besluit van 1 juli 2008 om geen WW-uitkeringen meer aan werknemers uit te betalen vanwege vorst en andere extreme natuurlijke omstandigheden. De UWV trok deze regeling in voor een aantal sectoren; in andere bedrijfstakken leidde de CAO al tot hetzelfde beleid.

Bron: UWV, december 2009

GERELATEERDE ARTIKELENMEER VAN DEZE AUTEUR

Arbeidsrecht

Premieheffing: indeling buiten sector 52 weer mogelijk voor uitzenders?

Top Bags Women Dark Quality 100 Versace E3VSBPL2 Red Jeans Clutch 4wTnpx Top Bags Women Dark Quality 100 Versace E3VSBPL2 Red Jeans Clutch 4wTnpx
Arbeidsrecht

‘Hallo platformwerker, dag werknemer?’

OLD res SATIN Sakura hi ROSE dx0qIxnBTA
Arbeidsrecht

Het ‘minimum uurloon’ en contracting